مجمع عمومی عادی سالیانه هلدینگ انرژی سپهر شنبه 18 آذرماه 1402 به ریاست علیرضا فتحی نیا و دبیری علی یاری مدیرعامل این هلدینگ و با حضور فرهاد جهانگیری، محمد زین العابدین و مهدی فتاحی اعضای هیئت مدیره برگزار شد. در این مجمع مدیران عامل 6 شرکت زیرمجموعه انرژی سپهر و همچنین مدیران ارشد پتروفرهنگ و گروه مالی سپهر صادرات نیز حضور داشتند.
به گزارش روابط عمومی هلدینگ انرژی سپهر، مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره هلدینگ در این مجمع با ارائه گزارش سال مالی، گفت: تولید حدود 796 هزار تن محصول متانول در شرکت پتروشیمی سبلان در سال مالی منتهی به 1402 و ارز آوری قریب به 175 میلیون دلاری برای کشور یکی از مهمترین اقدامات این سال بود چراکه این مقدار تولید به عنوان بالاترین میزان ثبت شده در این شرکت در حالی ثبت شد که به دلیل مشکلات عدیده ای همچون عدم تعهد شرکت انحصاری ارائه کننده یوتیلیتی در منطقه، افزایش یکباره قیمت خوراک و همچنین قطع گاز پتروشیمی ها همزمان با فصل زمستان، بسیاری از برنامه های از پیش تعیین شده را منحرف نمود. در همین سال برای نخستین بار افزایش میزان تولید به 100 درصد در سبلان ثبت و مقدمات تولید 1 میلیون 200 هزار تن محصول در سال فراهم گشته بود که متاسفانه به دلیل 3 مسئله پیش گفته این مهم ممکن نگردید. اکنون نیز میزان تولید در سبلان بیش از 100 درصد است و در صورت عدم ناهماهنگی های دولتی، نوید بالاترین میزان تولید متانول در سبلان برای سال مالی 1403 را می دهیم.
علی یاری در ادامه گفت: افزایش یکباره نرخ خوراک، تمام پتروشیمی ها بالاخص تولید کنندگان متانول را با مشکل مواجه کرد. در این خصوص جلسات مکرری برگزار و پیگیری های متعددی صورت گرفت و نامه نگاری هایی را با بلندپایه ترین مقامات حکومتی و دولتی انجام دادیم زیرا معتقدیم نه تنها این مسئله کل اقتصاد صنعت پتروشیمی را با مشکل روبرو می کند بلکه خلق ثروت برای سهامداران اصلی این مجموعه که بیش از 1 میلیون فرهنگی عضو صندوق ذخیره فرهنگیان هستند را نیز مختل کرده است.
وی بهره برداری از دو پتروشیمی طی دوسال آینده را هدف اصلی هلدینگ عنوان کرد و گفت: همزمان با پیگیری افزایش تولید سبلان، پیشرفت دو پروژه دنا و سیراف انرژی نیز با جدیت دنبال شد اما باتوجه به عدم تحقق بودجه پیش بینی شده از محل فروش متانول سبلان به دلایل پیش گفته، تا حدودی تامین مالی مورد انتظار محقق نگردید با این همه اکنون پروژه دنا تنها 19 درصد تا تکمیل فاصله دارد و امیدواریم با حمایت بیشتر سهامداران در پایان سال آتی به بهره برداری رسد. همچنین پروژه سیراف انرژی نیز با59 درصد پیشرفت فیزیکی در سال 1404 تکمیل و ظرفیت اسمی تولید سالانه متانول در سه شرکت انرژی سپهر به حدود 5 میلیون تن می رسد.
یاری در ادامه با اشاره به حل مشکلات سنواتی این هلدینگ گفت: متاسفانه در دوره های گذشته به دلایلی همچون پیچیدگی پرونده های حقوقی-سنواتی، عزمی برای پیگیری و حل مسائل وجود نداشت اما خوشبختانه در این سال مالی چند پرونده اصلی حل و بسیاری از مشکلات مرتفع شد. توافق با شرکت پیدک در راستای حل مشکلات قراردادی در خصوص شرکت های سبلان و دنا پس از سالیان متمادی به عنوان یکی از حادترین مسائل هلدینگ مطرح بود که با پیگیری های صورت گرفته به سرانجام رسید. تعیین تکلیف پرونده حقوقی شرکت سانار پس از 4 سال در دادگاه عالی کشور ترکیه و اخذ رای مبنی بر بازگشت شخصیت حقوقی شرکت و همچنین پیگیری پرونده شرکت کاریز و جلوگیری از توقیف حساب های هلدینگ به مبلغ 2.5 میلیون دلار بر اساس نظریه هیئت کارشناسی دو پرونده مهم دیگری بودند که با درایت هیئت مدیره و همکارانم در انرژی سپهر انجام گرفته است.
مدیرعامل در خصوص تامین مالی در انرژی سپهر و شرکت های تابعه نیز گفت: یکی از اصلی ترین برنامه های هلدینگ، تامین مالی است که در این خصوص توفیقاتی مثبتی نیز داشته ایم. اخذ وام هزار میلیارد ریالی از بانک اقتصاد نوین و انجام مقدمات صدور 15.000 میلیارد ریال اوراق خاص شرکت سیراف انرژی از بانک رفاه، ، دریافت 15 میلیون یورو از محل فایننس شرکت پتروشیمی سیراف انرژی از بانک مرکزی و تقویت ساز و کار وصول مطالبات باقیمانده، وصول مبلغ 241 میلیارد ریال در طی سال مورد گزارش از محل بازیافت اعتبار ارزش افزوده در شرکت سیراف انرژی و پیگیری اخذ مصوبه از شبکه بانکی کشور مجموعاً به مبلغ 4،500 میلیارد ریالی در قالب تسهیلات ریالی و اعتبارات اسنادی در پروژه دنا، پیگیری اخذ گواهی مسدودی ارزی در خصوص تسهیلات 20 میلیون یورویی بانک EIH با عاملیت بانک پارسیان در پروژه دنا و همچنین انعقاد تفاهم نامه همکاری با بانک های شهر و رفاه کارگران نیز در این راستا انجام گرفته است. أخذ موافقت صندوق توسعه ملی با تمدید یکساله اعتبار اسنادی تا پایان سال 1402 و کسب موافقت اولیه برای تمدید تا پایان سال 1403 در شرکت سیراف انرژی نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته در سال مالی منتهی به 1402 بوده است.
یاری در ادامه، حمایت از تولید ملی را یک اصل اساسی در مجموعه عنوان کرد و اظهار داشت: همانطور که در گذشته به عنوان نخستین هلدینگ در سفارش گذاری کاتالیست بومی قلمداد می شویم در سال گذشته نیز این رویه ادامه یافت و اولین راکتور فوق سنگین ۲۴۰ تنی تولیدگاز سنتز ساخت ایران در پتروشیمی دنا نصب شد. همچنین ساخت، تحویل و نصب تجهیز (ATR) و مبدل 2021-3، ساختِ تجهیز مبدل -2020-1&2 برای پروژه های دنا و سیراف انرژی توسط شرکت ماشین سازی اراک در این سال انجام گرفت. ساخت و نصب تاورهای 5004 و 5002 در پروژه متانول سیراف انرژی نیز توسط شرکت ماشین سازی صورت گرفت تا این هدف گذاری در هلدینگ عملیاتی شود.
وی در ادامه افزود: فروش با پرمیوم هایی بالاتر از بسیاری از عرضه کنندگان ایرانی متانول در شرکت سیتکو به عنوان بازوی تجاری هلدینگ و همچنین عدم پرداخت هرگونه دموراژ توسط این شرکت با مدیریت رزرو و اجاره کشتی با وجود محدودیت در تولید و انبارش از دیگر اقدامات مثبت انجام شده در این سال است.
یاری با اشاره به برنامه ریزی های صورت گرفته در خصوص ورود به حوزه پایین دست پتروشیمی نیز گفت: انجام مطالعات امکان سنجی مقدماتی در تکمیل زنجیره ی ارزش محصول متانول به اسید استیک در شرکت شیمیایی لاوان و پیگیری همزمان دو گزینه اخذ مصوبه تخصیص گاز برای طرح اوره و آمونیاک و یا احداث یک مینی ریفاینری در شرکت پتروشیمی گناوه دشتستان به جد در دستور کار است تا ضمن ارز آوری بیشتر برای کشور، متانول تولیدی در سبلان را به محصولی با ارزش بالاتر تبدیل کنیم.
مدیرعامل انرژی سپهر اظهار داشت: همگام با شرکتهای پروژه محور و بهرهبردار در انرژی سپهر ، شرکت قطب پتروشیمی سپهر لاوان با هدف توسعه خدمات غیر صنعتی در سال گذشته اقدام به افزایش ظرفیت خدمات و همچنین راه اندازی سیستم تصفیه فاضلاب در راستای حفاظت از محیط زیست منطقه نموده است.
هیدروتست مخازن صادراتی در پتروشیمی سیراف انرژی، اخذ سند مالکیت توسط شرکت سیراف انرژی پس از رفع اختلاف با امور آب استان بوشهر، توسعه نقش حاکمیتی – نظارتی هلدینگ در کلیه ارکان شرکتها از جمله حوزه های برنامه ریزی، مالی ، منابع انسانی و فناوری اطلاعات و انجام تشریفات قانونی و ثبت نهایی افزایش سرمایه هلدینگ از دیگر محورهای گزارش مدیرعامل انرژی سپهر در این مجمع بود.
در پایان این مجمع عملکرد مالی توسط حسابرس مستقل و بازرس قانونی قرائت و صورتهای سال مالی 1402 به تصویب رسید. همچنین در پایان با تصویب مجمع عمومی روزنامه ایران به عنوان روزنامه رسمی هلدینگ انرژی سپهر تعیین شد.